Wednesday, July 25, 2007

NA TI EGRAPSE O LAMBROS PAPANTONIOU stin GREEKNEWS( www.greeknewsonline.com) GIA TIN DIAMRTYRIA

Πολύς ο παλμός, λίγος ο κόσμος στη συγκέντρωση
Date: Monday, July 23 @ 16:15:41 EDT
Topic: Ομογένεια


Ουάσιγκτον.- Του Λάμπρου Παπαντωνίου
Έντονη σε παλμό και πολύ θορυβώδης διαμαρτυρία έγινε, σήμερα, μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία, εδώ στην Ουάσιγκτον, για τα 33 χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περί τα 50 περίπου άτομα, ομογενείς, Αρμένιοι, Σέρβοι και ¶ραβες, κρατούντες στα χέρια τους Ελληνικές σημαίες, μια βυζαντινή, αρμενική και σερβική, έδωσαν το μεγάλο παρόν στη διαμαρτυρία αυτή, που έγινε αισθητή από τις φωνές και τον μεγάλο θόρυβο των συνθημάτων, σε ένα μεγάλο τμήμα της Λεωφόρου Μασαχουσέτης, κατά μήκος της οποίας βρίσκονται οι ξένες Πρεσβείες και πολύ κοντά η κατοικία του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων πολιτειών, Ντικ Τσέινι.

Χαρακτηριστικό ήταν, πώς πήραν μέρος μόνο 2 Ελληνοκύπριοι και αυτοί από τη Νέα Υόρκη και δεν υπήρχε ούτε μία κυπριακή σημαία, γεγονός που προξένησε μεγάλη εντύπωση και σχολιάστηκε αρνητικά!
Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία της Αστυνομίας της πόλεως, η οποία από πολύ κοντά προσπαθούσε να έχει υπό συνεχή έλεγχο τους διαδηλωτές. Υπήρχαν και Τούρκοι δημοσιογράφοι και δυο τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία, τα οποία τραβούσαν συνεχώς σκηνές, για να τις μεταδώσουν, όπως τουλάχιστον μας είπαν, σε ολόκληρη την Τουρκία. Σε κάποια στιγμή, πέρασε και αμερικανικό τηλεοπτικό συνεργείο, τράβηξε σκηνές και πήρε συνεντεύξεις. Κάθε φορά που αυτοκίνητο της Τουρκικής Πρεσβείας εισέρχονταν και εξέρχονταν του περιβόλου γινότανε χαμός από τις φωνές των διαδηλωτών, που το πλησίαζαν και με δυνατές φωνές και ποικίλα συνθήματα, το συνόδευαν έως ότου έφευγε. Στις περιπτώσεις αυτές, εκείνο που επαναλάμβαναν ήσαν τα συνθήματα: «Δολοφόνοι!», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο!»

Ο Νίκος Τενέρης από τη Νέα Υόρκη ήταν εκείνος, που κατά κάποιο τρόπο, είχε το γενικό πρόσταγμα, φώναζε πάσης φύσεως συνθήματα, με έναν τεράστιο τηλεβόα, και επαναλάμβαναν ρυθμικά οι διαδηλωτές. Στους διερχομένους έδιναν και φεϊγβολάν, που έφερε τον τίτλο: «Κάτω τα χέρια από την Κύπρο!» Και ήταν πλήρες από πολλές πληροφορίες.

Η διαδήλωση κράτησε επί 3 ολόκληρες ώρες, με τον ίδιο παλμό, παρά τον καυτερό ήλιο, ντάλα μεσημέρι, από τις 2-5 το απόγευμα. Και δεν ήσαν λίγες οι φορές, που περίεργοι τουρίστες τραβούσαν φωτογραφίες, ενώ αρκετές κόρνες αυτοκινήτων, επί της λεωφόρου, κόρναραν δαιμονιωδώς και ρυθμικά, με αποτέλεσμα να κάνουν την όλη ατμόσφαιρα πιο μαχητική και δυναμική. Δίπλα ακριβώς και το μεγάλο τζαμί της Ουάσιγκτον, που ,λόγω της Παρασκευής, ημέρα λατρείας, είχε πολύ κόσμο. Μεταξύ των άλλων, επικράτησαν τα εξής συνθήματα, όπως τα καταγράψαμε, τόσο τα προφορικά, όσο και αυτά που ήσαν στα πλακάτ: «Έξω η Τουρκία από την Κύπρο!», «Δικαιοσύνη στην Κύπρο!», «Αρμένιοι, Κύπριοι και Σέρβοι ενωμένοι!», «Οι Κύπριοι θέλουν την γή τους πίσω!», «Τουρκική Δημοκρατία της Απανθρωπιάς!», «Να τερματισθεί η τουρκική κατοχή της Κύπρου τώρα!», «Αίσχος,Τουρκία, Αίσχος!».

Ρωτούσε ο Νίκος Τενέρης, με τον τηλεβόα: «Πότε θέλετε να φύγουν οι Τούρκοι από την Κύπρο;». Απαντούσε το πλήθος «Τώρα!». «Είναι η Τουρκία Δημοκρατία;». Απαντούσαν: «Οχι!». «Τι θέλετε;». Απαντούσαν: «Δικαιοσύνη!» και άλλα πολλά.

Σε κάποια στιγμή, η Αστυνομία έκανε παρατήρηση σε Τούρκο δημοσιογράφο, επειδή έμπαινε ανάμεσα τους, χωρίς την άδεια, και τους ενοχλούσε! Την συνθηματολογία, με το μεγάφωνο φώναζε, για λίγο, και ο ομογενής και ο ¶λεξ Αλιφέρης, από την Ουάσιγκτον.

Σε κάποια φάση, ζητούσε από τους διαδηλωτές να φωνάξουν ρυθμικά: «Τούρκοι, είσθε δολοφόνοι των λαών!» Κάποιος νεαρός διαδηλωτής, έφερε στο φανελάκι του, φαρδιά-πλατιά, το σύνθημα: «Για την Αγιά Σοφιά μου χτυπάει η καρδιά μου!»

Πρέπει δε να πούμε, ότι, κατά περίεργο τρόπο, δεν παρέστη ούτε ένας Κούρδος!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Νίκος Τανέρης, που κατάγεται από την Μάνη, είχε την ευχαρίστηση να απαντήσει σε ερωτήσεις μας, τις οποίες κατέγραψαν και τα τουρκικά κανάλια. Στην ερώτηση, γιατί βρεθήκανε, σήμερα στην Ουάσιγκτον, απάντησε: «Βρεθήκαμε εδώ, γιατί πιστεύουμε όλοι μας στη δικαιοσύνη και ήλθαμε να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για το έγκλημα που έγινε στην Κύπρο, από τους Τούρκους, στις 20 Ιουλίου 1974. Και θέλουμε να διακηρύξουμε, σε ολόκληρο το κόσμο, το έγκλημα αυτό , που συνεχίζεται 33 χρόνια. Η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί γι αυτό το έγκλημα κατά της Κύπρου. Και ζητάμε από το Κογκρέσο και την Αμερικανική Κυβέρνηση να τερματίσει αυτή την τραγωδία!»

Στην ερώτηση, αν ήταν ευχαριστημένος από την σημερινή διαμαρτυρία, απάντησε «Ναι! Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, γιατί πήραν μέρος όχι μόνο Έλληνες ,αλλά και άτομα από άλλες χώρες. Εχουμε μαζί μας Σέρβους, Αρμένιους και ¶ραβες. Και έχουμε πολύ ενθουσιασμό για δικαιοσύνη στην Κύπρο.»

Στην ερώτηση, αν έχει γίνει παρόμοια διαμαρτυρία και σε άλλη πόλη , απάντησε: «Μέχρι τώρα όχι. Θα το συνεχίσει η Κίνησή μας και του χρόνου, θα ξανακάνουμε την διαμαρτυρία. Οχι μόνο εδώ, αλλά και στο Σικάγο και στο Λος ¶ντζελες.».

Στην ερώτηση, αν εκπροσωπεί κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, απάντησε:
«Η Οργάνωσή μας φέρει τον τίτλο «Cyprus Action Network of America» και έχει έδρα τη Νέα Υόρκη. Ξεκινήσαμε μόνο με αυτή την διαμαρτυρία, εδώ στην Ουάσιγκτον, αλλά του χρόνου ,που θα ξανάρθουμε, εύχομαι να έχουμε περισσότερους ακόμη και από τη Νέα Υόρκη. Ας είμαστε λίγοι, αλλά πιστεύω, πως με την βοήθεια του Θεού και την συμμετοχή του λαού μας, να προχωρήσουμε για μεγαλύτερες διαμαρτυρίες. Αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη στη Κύπρο, εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Εκείνο που εύχομαι είναι, ότι οι Τούρκοι πρέπει να τιμωρηθούν γι΄ αυτό το έγκλημα κατά της Κύπρου. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βρούμε λύση!»

Η κ. Σεβαστή Μπούτου, μία δυναμική Ελληνίδα, Μπουμπουλίνα στην κυριολεξία, μας είπε: «Κατάγομαι από την Αθήνα. Έχω 20 χρόνια στην Αμερική.΄Εχω χάσει δυο ανθρώπους μου στη Κύπρο. Ένα συνάδελφό μου, τον Μιχαλάκη, τον λεγόμενο κτηνίατρο με δύο παιδιά και τον Μάκη τον Γλαρέζο από τα Μελίσσια Αθηνών, που υπηρετούσε , τότε, την θητεία του στην Κύπρο. Γι΄ αυτό, έχω μέσα στην καρδιά μου μια οφειλή για τους νεκρούς μας, γι΄ αυτούς που χάθηκαν. Σκοτώσανε οι Τούρκοι όλους τους αιχμαλώτους που πιάσανε στην Κύπρο. Και αυτός είναι ο λόγος που μου έκανε να έλθω. ΄Έχω κάνει πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές στη Νέα Υόρκη.΄Εχω συναντήσει και Τούρκους συγγραφείς, όπως την Σαφάτ, τον Αξάμ, οι οποίοι, αν γυρίσουν στην Τουρκία, θα τους σκοτώσουν. Θα τους φυλακίσουν πάνω από 13 χρόνια. Γιατί δεν υπάρχει ελευθερία στην έκφραση του λόγου στην Τουρκία, όχι μόνο στη θρησκεία, αλλά οι ίδιοι συγγραφείς της Τουρκίας υποφέρουν. Έχω πάει σε ομιλία του Αξάμ μαζί με τους Αρμενίους και νομίζω, ότι είναι καιρός πια οι Έλληνες να ενωθούνε με τους Ασσυρίους και με τους Αρμένιους, όχι για να το δείξουμε, αλλά διότι το οφείλουμε, επειδή εν τη ενώσει θα γίνει η ισχύς μας. Διότι έτσι θα μπορούμε να έχουμε και ένα κύρος πολιτικό στην ψήφο μας, εδώ στην Αμερική.»

Στο ίδιο μήκος κύματος μας μίλησε και ο καλός πατριώτης, ¶λεξ Αλιφέρης από εδώ την Ουάσιγκτον.

Τέλος, με το πέρας της διαδήλωσης, φώναξαν όλοι Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Κύπρος! Ζήτω το Αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα! Τραγούδησαν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο και διαλύθηκαν ήσυχα, χωρίς να συμβεί το παραμικρότερο επεισόδιο, που να απαιτούσε την επέμβαση της Αστυνομίας.

No comments: